Home Awesome Saito Arquitetos updates apartment in modernist São Paulo building

Saito Arquitetos updates apartment in modernist São Paulo building

16
0

Apartamento Apcine by Saito Arquitetos

Brazilian firm Saito Arquitetos has reorganised an apartment set in Sao Paulo‘s historic Conjunto Nacional building around a large wooden box.

Saito Arquitetos was enlisted to transform a couple’s flat within Conjunto Nacional, a 25 -storey mixed-use building completed in 1956 by architect David Libeskind. The proprietors opt the 250 -square-metre unit due to the modernist building’s prominent location on the city’s major boulevard, Paulista Avenue.

Apartamento Apcine by Saito Arquitetos

Prior to the project, the apartment was separated into a series of differently sized and rather split up rooms. The proprietors wanted the local firm to transform it into a more open space, better suited to their pastimes and lifestyle. Now, the home features more neatly defined public and private areas.

Apartamento Apcine by Saito Arquitetos

Among Saito Arquitetos’ main interventions to Apartamento Apcine was the insert of a large wooden volume to provide ample storage. It also hosts bathrooms and a laundry room inside.

Wrapping the volume is a galley-like kitchen that connects to a living region, and assists provide cross-ventilation. A dining region is situated between these two zones and features a large table and lights by Louis Poulsen.

Apartamento Apcine by Saito Arquitetos

The owneds are also keen readers, so the firm added a built-in bookcase for their large volume collecting. It spans the dining room and living room, with slender metal sheets forming shelves.

Apartamento Apcine by Saito Arquitetos

A sitting area, divided by a concrete wall, is inundated with natural light from big, sliding glass doors.

Saito Arquitetos worked to restore existing features of Conjunto Nacional, including hollow blocks known as Cobogo bricks. It also removed a series of windows that had been added to the property in later years, that enclosed the original balconies.

“The project brought back the original balconies of the apartment, which had been incorporated into the interior region by the former resident by advancing the window frames outwards, ” said here firm.

“The three original bedrooms became an en-suite bedroom, a guest room and a Tv room, ” it said. “The latter is integrated into the other social areas.”

Apartamento Apcine by Saito Arquitetos

Glass tile floors in white and gray tones run throughout to create cohesion, while white walls provide a blank canvas for the home’s diverse furnishings.

Apartamento Apcine by Saito Arquitetos

As a nod to the building’s history, the decoration combines pieces from modern decorators such as Sergio Rodrigues, Oscar Niemeyer, Paulo Mendes da Rocha and Eames alongside new Brazilian manufacturers like Estudiobola, Guilherme Wentz and Jader Almeida.

The counterpoint between the modern and the old are the couple’s Louis XV style chairs, which are part of the family’s history.

Apartamento Apcine by Saito Arquitetos

The firm also overhauled three bedrooms in the unit into more flexible spaces, so the couple could better accommodate their big family of children and grandchildren. They include a master bedroom, guest bedroom and a TV room.

Apartamento Apcine by Saito Arquitetos

In addition to being able to Apartamento Apcine, other renovated apartments in Sao Paulo are VLP apartment by Pascali Semerdjian and Compact Apartment by Casa 100 Architecture.

A collection of larger, free-standing homes is also prominent in the city, such as a linear concrete residency with pilotis by Perkins+ Will and Gama Issa by Studio MK27 and Box House by FCstudio.

Photography is by Romulo Fialdini.

Project credits 😛 TAGEND

Lead designers: Paulo Saito, Pedro Saito Collaborators: Marina Faggin, Miquel Muralha Construction: PMG Demolition: Potentia Electrical: PKM Hydraulic: Usina

The post Saito Arquitetos updates apartment in modernist Sao Paulo building seemed first on Dezeen.

Read more: dezeen.com

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here